×
HelsinkiMissio käyttää evästeitä varmistaakseen mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt käyttöehdot ja evästeiden käytön. Lue lisää ›
Hyväksy
HelsinkiMissio-blogi

Korkeakouluille uusia työkaluja opiskelijoiden yksinäisyyden vähentämiseen

Tuuli Albekoglu
05.07.2022

Pandemiarajoitusten purkautuessa, kun yhteiskunta yrittää taas saavuttaa jotain, mikä näyttäisi edes hieman normaalimmalta kuin viimeiset vuodet, moni havahtuu katsomaan elämäänsä. Miettimään, mitä tässä oikein tapahtui sillä aikaa, kun yritin vain selvitä? Jos elämässä on samanaikaisesti tapahtunut tärkeitä käännekohtia, voi muutoksien syitä olla vaikea eritellä.

Korkeakouluissa havahdutaan nyt pitkittyneeseen yksinäisyyteen

Korkeakouluopiskelijoista joka neljäs kokee kalvavaa yksinäisyyttä. Korona-aikana tilanne on pahentunut entisestään. Opiskelijoiden motivaatio, jaksaminen ja tulevaisuudenusko ovat heikentyneet, mikä on vaikuttanut myös opintojen sujuvuuteen. Yksinäisyys vaikuttaa myös hyvinvointiin ja terveyteen tavalla, jolla voi olla kauaskantoiset vaikutukset niin yksilölle kuin yhteiskunnallekin.

Apua etsiessä yksinäisyydestä on vaikea, ellei jopa mahdotonta puhua, sillä sanaa ei löydy sosiaali- ja terveydenhuollon termistöstä. Yksinäisyys ei ole häiriö, vaan se on tunnetila ja kokemus, johon kaivataan helpotusta. Yksinäisyyttä ei diagnosoida, sitä ei lääkitä eikä siitä raitistuta. Liian usein, yksinäisyyttä kokeva joutuu odottamaan, kunnes muu terveys kärsii, ennen kuin saa minkäänlaista apua. Siinä vaiheessa yksinäisyys on usein jo itseään ylläpitävä olotila. Vaikka yksinäisyyden aiheuttamia fyysisiä tai mielenterveydellisiä haasteita hoidettaisiin, voi hiljainen ja sanalla mainitsematon vaiva jarruttaa edistystä. Jos hoidetaan vain oireita, ei ongelma katoa.

Yksinäisyyden vähentämiseen tarvitaan uusia keinoja

Sosiaalisten tilanteiden mahdollistaminen ja yhteisöllisyyden luominen ovat hyviä keinoja ennaltaehkäistä ja vähentää yksinäisyyttä korkeakouluissa. Yhteisöllisyys onkin kuulunut perinteisesti opiskelijaelämään. Yhteiset tapahtumat ja tekemiset säilyvät usein kirkkaina muistoissa vielä vuosia valmistumisen jälkeen. Pandemian takia yhteisöllisyyden kokemukset ovat kuitenkin olleet katkonaisia tai jääneet pois kokonaan. Yksinäisyys on päässyt pahenemaan ja siihen on jääty jumiin.

Vakavaa yksinäisyyttä kokevalle alkaa muodostua ajatusvääristymiä, tulkintoja itsestä ja muista vääränlaisina. Tulkinnat ylläpitävät ja syventävät yksinäisyyttä salakavalasti, muistuttaen miksi muita ei kannata lähestyä, miksei toiseen voi luottaa ja mitä toinen todella tarkoitti sanomallaan. Kun uuteen tilanteeseen saapuu korvaan kuiskuttava tulkinta mukanaan, on lopputulos usein vetäytyminen ja yhä vahvempi tulkinta siitä, ettei yksinäisyydestä löydy tietä ulos.

Olemme yhteiskuntana tottuneet vähentämään yksinäisyyttä ohjaamalla sitä kokevia muiden ihmisten pariin. Mitä siis voimme tehdä niiden opiskelijoiden kohdalla, joilla sosiaalisiin tilanteisiin osallistuminen voi jopa pahentaa oloa? Nykyisessä tilanteessa korkeakoulut tarvitsevat uusia keinoja vanhojen rinnalle, auttaakseen myös heitä, joiden tilanne tuntuu lähes toivottomalta.

HelsinkiMission yksinäisyystyön mallista apua korkeakouluihin

HelsinkiMissiossa olemme yhdessä yksinäisyyttä kokevien kanssa kehittäneet yksilöllisen avun pitkittyneeseen yksinäisyyteen. Menetelmä on kehitetty tutkimusohjaisesti ja perustuu yksinäisyyttä ylläpitävän juurisyyn ratkaisemiseen. Tunnistamalla oman mielen tulkinnat niihin voi löytää uusia näkökulmia, jotka mahdollistavat yhteyden syntymisen muihin ja sosiaalisten suhteiden syventymisen.

Lisäämme myös tietoa yksinäisyysilmiöstä ja työkaluista yksinäisyyden vähentämiseen ammattilaisille suunnattujen koulutusten avulla. Olemme käynnistäneet Nyytin, YTHS:n ja muiden korkeakoulujen hyvinvointitoimijoiden kanssa monivuotisen yhteistyön, jonka tavoitteena on tarjota kunkin opiskelijan tarpeisiin sopivaa yksilö- ja ryhmämuotoista apua. 

Opiskelijoiden hyvinvointi vaikuttaa pitkällä tähtäimellä koko yhteiskuntaan. Vaikka pandemia on kurittanut opiskelijayhteisöjä ennennäkemättömällä tavalla, ei ole liian myöhäistä korjata sen vaikutuksia. Yksinäisyyteen löytyy apua. Yhdessä voimme tuoda tätä toivoa takaisin korkeakoululuihin.

Tuuli Albekoglu

Yksinäisyystyön asiantuntija

Maria Lähteenmäki

Yksinäisyystyön päällikkö

Hankkeen nettisivut: nyyti.fi/hankkeet/yksinaisyystyo-korkeakouluissa-hanke

Korkeakouluopiskelija – varaa aika korkeakouluopiskelijoiden etävastaanottoon täältä: vello.fi/helsinkimissio/yksinaisyystyo

Tuuli Albekoglu

yksinäisyystyön asiantuntija

HelsinkiMissio-blogi – Kaikki kirjoitukset

17.08.2022 –
Hyvinvointijohtaja Hanna Kari ja vapaaehtoistoiminnan päällikkö Hanna Falk

Kolmevuotisen kehittämisprojektin aikana (2020−2022) olemme käärineet hihat HelsinkiMissiossa ja hioneet nuorten palveluitamme entistä selkeämmäksi ja vaikuttavammaksi kokonaisuudeksi.

15.08.2022 –
Anastasia Mantulina

Muistan elämäni ensimmäisen työhaastattelun, se oli HelsinkiMission toimistolla. Pärjäsin haastattelussa ja pääsin ensimmäistä kertaa feissaamaan.

05.07.2022 –
Tuuli Albekoglu

Pandemiarajoitusten purkautuessa, kun yhteiskunta yrittää taas saavuttaa jotain, mikä näyttäisi edes hieman normaalimmalta kuin viimeiset vuodet, moni havahtuu katsomaan elämäänsä. Miettimään, mitä tässä oikein tapahtui sillä aikaa, kun yritin vain selvitä?

31.05.2022 –
Aku-Pekka Laakso

Yritykset etsivät jatkuvasti organisaation ja ihmisten mahdollisuuksia kehittyä. Vuosien varrella olen ollut mukana toteuttamassa monenlaisia työyhteisön kehittämisen selvityksiä.

12.05.2022 –
Silva Saulio

Muistatko sen ajan, kun aloitit ensimmäisessä työpaikassasi ja opinnot oli juuri lopetettu, tai olit niitä viimeistelemässä? Minä muistan; omasta siirtymisestä koulun penkiltä vakituiseen työelämään on kulunut kolme vuotta. Nytkö olen asiantuntija, kun vielä hetki sitten sähköpostiallekirjoituksessa luki harjoittelija?

26.04.2022 –
Maria Lähteenmäki

Istun akateemisessa juhlapöydässä mieheni avecina vieressäni arvovaltainen kutsuvieras, silloinen valtiovarainministeri.

05.04.2022 –
Hanna Kari

HelsinkiMissiossa rakennamme välittämisen yhteiskuntaa, jossa hyvinvoinnin perusyksikkönä toimii ihminen. Hyvinvointipalveluissamme noin 60 työntekijää ja yli 1000 vapaaehtoista toimivat ihmisinä ihmisille aidoissa kohtaamisissa.

25.03.2022 –
Lilli Öhberg

Lapsen vakava sairaus tai vammautuminen on aina koko perhettä koskettava kriisi. Silloin tarvitaan muita ihmisiä, jotka kannattelevat ja tukevat perheen arkea. Vapaaehtoiset Perhekaverit huolehtivat sairaalassa siitä, ettei kenenkään tarvitse jäädä kriisin keskellä yksin.

16.03.2022 –
Olavi Karvonen

Ylisukupolviset kohtaamiset vähenevät jatkuvasti yhteiskunnassamme. Luontevia tilaisuuksia ja tiloja kohtaamisille ei juurikaan ole tarjolla, vaikka niille olisi tarvetta. Missä eri sukupolvet voivat kohdata tässä ajassa?

16.03.2022 –
Tuuli Albekoglu

Perheen rooli on kaikissa kulttuureissa keskeinen – yhteisö, joka kulkee rinnalla läpi elämän ja jonka jäsenet pitävät toisistaan huolen. Se nähdään rauhan ja rakkauden tyyssijana, josta saa turvaa ja tukea, myös silloin kun sitä ei muualta löydä. Usein tilanne on kuitenkin monimutkaisempi.

16.03.2022 –
Saara Ahtola

Koetko ahdistusta ilmastomme tilasta? Ilmastonmuutokseen liittyvät tunteet voivat synnyttää toimintaa sen hillitsemiseksi, mutta joskus ne voivat lamauttaa. Nuorisobarometrin 2021 tuloksissa näkyy suru ja huoli luontomme tilasta, mutta vastapainona on havaittavissa myös toivoa.

16.02.2022 –
Jenni Palomäki

Jokainen nuori tarvitsee aikuisen, joka uskoo häneen. Jokainen sateenkaarinuori tarvitsee häneen uskovaa aikuista vieläkin enemmän. Nuoret tarvitsevat kokemuksen siitä, että he ovat omina itsenään oikeanlaisia ja kuuluvat joukkoon.

18.01.2022 –
Outi Köhler

Sosiaaliset suhteet ovat keskeinen osa ihmisten hyvinvointia myös organisaatioiden sisällä. Työelämässä myönteinen toiminta huomataan, ja myönteisyyttä pidetään toivottavana ja vallitsevana piirteenä.

17.11.2021 –
Mikko Schalin, kriisityöntekijä

Parisuhteen ongelmia ei aina saada ratkottua kaksin. Arki saattaa täyttyä toistuvista riidoista, joiden syyt tuntuvat olemattoman pieniltä. Joskus tilanteeseen vaikuttavat isommat luottamusta heikentäneet tapahtumat.

17.09.2021 –
Virpi Valtonen

Harva tulee miettineeksi yksinäisyyttä työelämän näkökulmasta. Yksinäisyys nähdään usein iäkkäiden tai syrjäytyneiden ongelmana, vaikka se on todellisuudessa valtava inhimillinen ja yhteiskunnallinen tragedia, joka koskettaa lähes joka kolmatta suomalaista*.

22.06.2021 –
Tuula Colliander

Kun sanoin töissä, että haluan kirjoittaa Pride-viikon blogin, luulin tietäväni, mistä kirjoitan. Ajatukseni oli, että tehtävä on helppo, olenhan itse yhdenvertaisuuden, monimuotoisuuden ja tasa-arvon asialla, niin työssäni kuin yksityishenkilönä.

21.06.2021 –
Annika Aspegrén

Den där stickande känslan i fingrarna igen. Rummet verkar suddigt, overkligt, nästan som i en dröm. Jag kan känna min andning tydligare och tydligare. Trycket på bröstet. Spänningen i axlarna och i nacken. Olustighetskänslan sprids som en löpeld genom hela kroppen.

21.06.2021 –
Kaisa Tanskanen

Tuntuu luontevalta rohkaista ja lohduttaa hädässä olevaa ystävää, mutta miksi meidän on niin vaikea suhtautua itseemme samanlaisella myötätunnolla?

16.06.2021 –
Heidi Nygård-Michelsson

Palautekulttuuri ja tiedolla johtaminen ovat työelämässä tuttuja termejä. Mutta mitä tapahtuu, kun nämä kaksi yhdistetään? − Syntyy palautetietoinen työkulttuuri, jossa omaa työtä johdetaan palautteeseen pohjautuvalla tiedolla.

19.05.2021 –
Rebecka Forsberg

Om jag hade en önskning hade den nog varit att ingen person någonsin skulle känna sig ensam, att alla alltid skulle känna att de åtminstone har en vän.

12.05.2021 –
Hanna Koskenkangas

Elämme ihmishistorian vuorovaikutteisinta aikaa. Nykymaailmassa sosiaaliset taidot, tiimityöskentely ja me-henkeä edistävät työkulttuurit ovat arkipäivää ja heimoutumista parhaimmillaan. Samalla useat meistä tuntevat olonsa yksinäiseksi.

22.04.2021 –
Tuula Colliander

Elämme poikkeuksellisia aikoja, joiden myötä yksinäisyydestä on tullut kollektiivinen kokemus suomalaisille. Yksinäisyyttä koetaan entistä enemmän myös työpaikoilla.

21.04.2021 –
Tuuli Albekoglu

Toisen ihmisen kohtaaminen myötätunnolla vaatii rohkeutta. Se voi viedä vaikeidenkin tunteiden äärelle. Joskus voi tuntua helpommalta etsiä ratkaisuja kuin todella kuunnella: ”Mikset aloita uutta harrastusta?

18.03.2021 –
Heidi Östling

Nya restriktioner. Igen. Hur länge ska vi klara oss? Jag sitter i min etta som jag arbetat från i snart ett år när jag lyssnar på regeringens informationstillfälle. Jag funderar på de unga som jag träffat över skärmen och som ofta kämpar med känslan av ensamhet.

12.02.2021 –
Maria Lähteenmäki

Pystyssä pysyminen on ihmiselle jotenkin kunniakasta. ”Miten menee?” – ”Hyvin”, voisi yhtä hyvin olla ”Oletko pystyssä” – ”Pystyssä ollaan!” vaikka samalla tuntuisi, että perustus on juoksuhiekkaa ja vain nenänkärki hipoo pintaa.

17.12.2020 –
Hanna Kari

Ihmiselle on tärkeää jakaa tarinansa. Mitä enemmän ikää karttuu, sitä enemmän olisi kerrottavaa. Muistoja, tapahtumia, merkityksellisiä hetkiä. On kuitenkin tavallista, että vanhalla ihmisellä ei ole ketään, kenen kanssa keskustella.

23.11.2020 –
Tuula Colliander

Kriisi ja poikkeusajat synnyttävät myös hyvää. Kun tuttu ja turvallinen arjen poljento muuttuu äkillisesti, on löydettävä nopeasti uusia tapoja toimia.

20.11.2020 –
Jenny Julkunen

Sydänemoji ei ole yhtä kuin halaus. Voiko some korvata aidon kohtaamisen elämässämme?

12.10.2020 –
Essi Kähkönen

”Sieltähän se mun oma enkelini taas tulee”, oli rouvalla tapana huikata, kun hän avasi minulle oven. Halasimme – ja meistä molemmista tuntui, että ystävykset ne tässä taas tapaavat.

17.09.2020 –
Taina Salovuori

Muistatko ensimmäisen erosi? Pysähtyikö arki? Itkitkö iltaisin? Kenen kanssa siitä juttelit ja lohdutettiinko sinua hädän hetkellä? Kertoiko kukaan, miten kriiseistä selvitään, ja että kriisissä kuuluukin reagoida? Jäitkö kokemuksesi kanssa yksin?

Näytä lisää ›